Acupunctuur Winsum

Kinderen

Acupunctuur is geschikt voor alle leeftijden
Zelfs jonge baby’s kunnen behandeld worden met deze veilige methode, bijvoorbeeld als ze last hebben van darmkrampjes.
Kinderen reageren goed op acupunctuur en er is in de meeste gevallen dan ook snel resultaat! Acupunctuur is een veilige behandeling zonder bijwerkingen en er worden voor kinderen extra dunne naaldjes gebruikt waarbij de kans dat het pijn doet minimaal is.
 
Soms zijn kinderen bang voor acupunctuur omdat ze de pijn verwachten die een injectienaald oplevert (zoals bij inentingen). Acupunctuurnaalden zijn heel dun, er hoeft geen vloeistof doorheen zoals bij een injectienaald. De gemiddelde doorsnede is 0.2 mm, dit is zo dun dat je bijna niets voelt van het prikken. Ik neem voldoende tijd zodat alles veilig voelt voor je kind. Kinderen ontdekken al snel dat die prikjes eigenlijk niets voorstellen.
 
Acupunctuur kan gecombineerd worden met door de huisarts of specialist voorgeschreven medicatie. Als klachten verbeteren kunnen sommige medicijnen in overleg met de behandelend arts verminderd of afgebouwd worden, bijvoorbeeld hormoonzalven bij eczeem, antihistaminica bij hooikoorts.
 
Anders dan bij volwassenen, worden de punten om de beurt behandeld en bij jonge kinderen gebeurt dit terwijl het kind bij moeder of vader op schoot zit. Er worden 2 tot 5 punten per sessie behandeld en de naalden worden vrijwel meteen na het aanprikken van het punt verwijderd, dus langdurig stilzitten is niet nodig. Bij kinderen vanaf een jaar of tien worden soms wat meer punten geprikt en blijven de naaldjes korte tijd, meestal tien minuten, zitten.
 
Per leeftijdsgroep treden vaak specifieke klachten op, die te maken hebben met groei- en ontwikkelingsfasen. Baby’s hebben nogal eens problemen met hun spijsvertering, peuters en kleuters lopen veel te snotteren omdat het immuunsysteem sterk in ontwikkeling is, oudere kinderen hebben op hun beurt klachten als hooikoorts, groeipijnen, hoofdpijn enz.
 
Het aantal behandelingen wat nodig is hangt af van de klachten. Bij een kind wat relatief gezond is zijn 2 tot 5 sessies vaak voldoende. Als een kind een onderliggende energiezwakte heeft of veel slijmvorming zijn er vaak meer behandelingen nodig.
 
Indicaties voor kinderen
Als je kind één van onderstaande klachten heeft, biedt acupunctuur goede mogelijkheden om deze met succes te behandelen.
Bij bepaalde ziektebeelden zoals bijvoorbeeld autisme kan acupunctuur een goede ondersteuning bieden van de hoofdtherapie. Met acupunctuur is het mogelijk om deelproblemen te behandelen; het autisme zelf gaat niet over, maar je kind gaat zich lekkerder voelen. Denk bijvoorbeeld aan verbetering van klachten als angsten, driftaanvallen, slecht slapen, bedplassen en diverse gedragsproblemen.
 
Allergieën
allergische verkoudheid,
hooikoorts
astma/bronchitis
 
slaapstoornissen
veel dromen
rusteloosheid
angst
leer- en concentratieproblemen
Huid
acne
roos
ring-dauwworm
eczeem
wratten
zwemmerseczeem
psoriasis
steenpuisten
 
Keel/luchtwegen
keelontsteking
tonsillitis (amandelontsteking)
keelpijn
Longen
hoest
allergische verkoudheid
hooikoorts
astma
bronchitis
hyperventilatie
 
Maag/darm
darmkrampjes bij baby’s
misselijkheid
slechte eetlust
overgeven
maagpijn/ buikpijn/koliek
diarree
constipatie
buikrommelingen
opgezette buik
 
Mond
tanden krijgen
aften
koortsuitslag
 
Neus 
sinusitis (bijholte ontsteking)
voorhoofdsholte ontsteking
neusbloedingen
chronische verkoudheid
hooikoorts
 
Oog
ontstoken ogen
jeukende ogen
tranende ogen
droge ogen
branderige ogen
wazig-vlekken zien
slechtziendheid
 
Oor
oorpijn
oorontsteking chronisch/acuut
 
Urinewegen/ blaasklachten
urineweginfectie chronisch/acuut
bedplassen
 
Overige
groeipijn
hoofdpijn
slaapstoornissen
kiespijn na behandeling bij de tandarts, tandvleesontstekingen
vermoeidheid, energiezwakte