Acupunctuur Winsum

Menstruatie

De menstruatiecyclus reguleren

Het is vervelend om last te hebben van je menstruatie. Drie weken gaat het goed en elke vierde week is het mis; eerst chagrijnig vóór je ongesteld wordt, dan buikpijn en rugpijn en vervolgens vermoeid nadat je ongesteld bent geweest. En wat er vaak bijkomt is hoofdpijn in de dagen rond je menstruatie.Ook een onregelmatige menstruatie, een te korte of een te lange cyclus is niet prettig. Zeker een te korte cyclus wordt vaak als hinderlijk ervaren.Het hebben van maandelijks terugkerende klachten is geen pretje en vaak gebruiken vrouwen dan ook de anticonceptie-pil hiervoor. Nadeel is dat je met het slikken van de pil hormonen toevoegt aan je lichaam en dat hierdoor je eigen cyclus min of meer onderdrukt wordt. Lang niet iedereen vindt dat prettig.Acupunctuur biedt een goed alternatief; het zorgt ervoor dat je cyclus gereguleerd wordt op een volkomen natuurlijke manier en het brengt de hormoonhuishouding in balans, waardoor klachten verdwijnen.Ook bij meiden in de puberteit die beginnen met menstrueren kunnen er klachten optreden die met acupunctuur goed te behandelen zijn.
 

Premenstrueel Syndroom (PMS)

Vanuit de Chinese Geneeskunde bekeken is er, als een natuurlijk onderdeel van de cyclus, een paar dagen voor aanvang van je menstruatie sprake van stagnatie van energie in de onderbuik.
Bij sommige vrouwen is deze stagnatie te groot en dan kan PMS (premenstrueel syndroom) ontstaan; een verzameling klachten die één tot twee weken vóór je menstruatie begint.
Je kunt last krijgen van prikkelbaarheid en stemmingswisselingen en van klachten zoals pijnlijk gespannen borsten, hoofdpijn, buikpijn, constipatie, vermoeidheid en rugpijn. 
Met acupunctuur verbetert de energiedoorstroming. Hierdoor vermindert stagnatie in de onderbuik en nemen PMS-klachten snel af. 
 

Klachten tijdens de menstruatie

Tijdens de menstruatie is er veel beweging van energie in de onderbuik. Als er energiestagnatie in de onderbuik is krijg je op dat moment pijn. Ook klachten als een te overvloedige of langdurige menstruatie kunnen hiermee te maken hebben.
Over het algemeen kun je deze klachten met acupunctuur goed behandelen.
Al meer dan 15 jaar behandel ik vrouwen en meiden die klachten hebben door een hormonale disbalans. De effecten van acupunctuur hierop zijn goed!
Acupunctuur brengt de hormoonhuishouding in balans op een natuurlijke manier en veroorzaakt geen bijwerkingen.